Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-teriyaki-z-makaronem-sojowym

Łosoś teriyaki z makaronem sojowym

Japońska marynata teriyaki doskonale służy łososiowi, nadając mu nie tylko egzotyczny smak, ale i ładny kolor. A sałatka z makaronu sojowego jest pyszna!

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
paczka makaronu sojowego
2 garści młodego szpinaku
pęczek świeżej kolendry
czerwona papryczka chilli
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek wytrawnego sherry
2 łyżki ciemnego brązowego cukru (muscovado lub palmowy)
4 porcje łososia (filet lub dzwonko)
olej z orzeszków ziemnych
olej sezamowy

Opis przyrządzania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak płuczemy i osuszamy, obrywamy ogonki. Kolendrę płuczemy i osuszamy, siekamy. Papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki (wraz z pestkami). Mieszamy zimny makaron, listki szpinaku, kolendrę i papryczkę, lekko solimy. Rozkładamy na 4 talerze. Do rondelka wlewamy sos sojowy i sherry, dodajemy cukier i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Polewamy porcje łososia i odstawiamy na 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Wkładamy odsączone z marynaty porcje łososia (jeśli mamy filety ze skórą, to skórą do dołu) i smażymy 5 minut. Ostrożnie odwracamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Wlewamy marynatę i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty, lepki sos. W sosie otaczamy porcje usmażonej ryby starając się, by się nie rozpadły. Kładziemy łososia na talerzach obok sałatki i leciutko wszystko skrapiamy olejem sezamowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024