Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-korzennie-marynowany
Łosoś korzennie marynowany
Odmiana gravadlaxa, ale o bardziej złożonym smaku. Zasada jest ta sama: posypujemy świeżego łososia mieszanką soli i cukru i wstawiamy na 2 dni do lodówki. W tym przypadku jednak do marynaty dodajemy rozmaite aromatyczne korzenie. Dla koneserów.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g filetu z łososia w jednym płaskim kawałku (ze skórą)
20 g brązowego cukru
łyżeczka kminku
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
łyżeczka nasion kopru włoskiego
łyżeczka ziaren jałowca (10 ziarenek)
anyżek gwiazdkowy
25 g grubej soli
plasterek świeżego imbiru
Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i przeglądamy pod kątem ości - jeśli takowe napotkamy, usuwamy je pincetką. Układamy łososia w szklanym płaskim naczyniu. Do młynka od kawy (albo do blendera lub specjalnej przystawki do malaksera) wsypujemy cukier, kminek, pieprz, koper włoski, jałowiec i anyżek. Mielimy na średnio gruby proszek i mieszamy z solą. Imbir drobniutko siekamy. Posypujemy łososia mieszanką przypraw i siekanym imbirem, rozkładając je równo na całej powierzchni. Przykrywamy rybę plastikową folią (kładziemy ją na rybie i utykamy dokoła). Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Po 2 dniach wyjmujemy rybę i odlewamy wytworzony płyn. Kroimy rybę pod kątem na możliwie cienkie plasterki - na początku idzie to średnio, ale szybko łapie się właściwy sposób. Plasterki układamy na półmisku i podajemy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024