Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-korzennie-marynowany

Łosoś korzennie marynowany

Odmiana gravadlaxa, ale o bardziej złożonym smaku. Zasada jest ta sama: posypujemy świeżego łososia mieszanką soli i cukru i wstawiamy na 2 dni do lodówki. W tym przypadku jednak do marynaty dodajemy rozmaite aromatyczne korzenie. Dla koneserów.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g filetu z łososia w jednym płaskim kawałku (ze skórą)
20 g brązowego cukru
łyżeczka kminku
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
łyżeczka nasion kopru włoskiego
łyżeczka ziaren jałowca (10 ziarenek)
anyżek gwiazdkowy
25 g grubej soli
plasterek świeżego imbiru

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i przeglądamy pod kątem ości - jeśli takowe napotkamy, usuwamy je pincetką. Układamy łososia w szklanym płaskim naczyniu. Do młynka od kawy (albo do blendera lub specjalnej przystawki do malaksera) wsypujemy cukier, kminek, pieprz, koper włoski, jałowiec i anyżek. Mielimy na średnio gruby proszek i mieszamy z solą. Imbir drobniutko siekamy. Posypujemy łososia mieszanką przypraw i siekanym imbirem, rozkładając je równo na całej powierzchni. Przykrywamy rybę plastikową folią (kładziemy ją na rybie i utykamy dokoła). Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Po 2 dniach wyjmujemy rybę i odlewamy wytworzony płyn. Kroimy rybę pod kątem na możliwie cienkie plasterki - na początku idzie to średnio, ale szybko łapie się właściwy sposób. Plasterki układamy na półmisku i podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024