Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-i-krewetki-z-grzybami-w-papilocie

Łosoś i krewetki z grzybami w papilocie

Doskonały sposób na to, by "ryby w grzybach (duszone)" z Kabaretu Starszych Panów nie pozostawały jedynie w wymiarze duchowym.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 g suszonych borowików w cienkich plasterkach
spory ząbek czosnku
oliwa z oliwek
600 g filetu z łososia bez skóry
300 g surowych krewetek
75 ml białego wytrawnego wina
gałązka natki pietruszki
gałązka świeżego estragonu

Opis przyrządzania:
Borowiki płuczemy na sicie, po czym zalewamy połową szklanki wrzącej wody i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy, ale wodę zachowujemy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i smażymy, aż zacznie się leciutko złocić. Dodajemy odsączone grzyby, smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dolewamy wodę, w której borowiki się moczyły i gotujemy przez kilka minut, aż woda odparuje. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rybę szybko myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy ewentualnie pozostałych ości. Kroimy na 4 sprawiedliwe porcje. Krewetki obieramy zarówno z główek, jak i pancerzy, płuczemy i osuszamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy porcje łososia i smażymy po pół minuty z każdej strony. Zdejmujemy rybę na talerz, a na patelnię wlewamy wino. Kiedy się zagotuje, wrzucamy krewetki i gotujemy chwilę, mieszając. Kiedy zaczną zmieniać kolor (z szarego na różowy), zdejmujemy je z patelni. Na patelnię wkładamy grzyby i chwilę podgrzewamy, po czym zdejmujemy patelnię z ognia. Zioła płuczemy, osuszamy i siekamy. Papier do pieczenia lub pergamin tniemy w 4 duże kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy porcję łososia, a na rybie - krewetki. Solimy i - pardon - pieprzymy. Polewamy sosem grzybowym i posypujemy siekanymi ziołami. Papier lub pergamin zaginamy po bokach do góry i zawijamy (zagniatając) razem tak, by powstała szczelna paczka. Paczki kładziemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Przekładamy ostrożnie paczki na talerze i niesiemy do stołu - każdy sobie sam otworzy. Tylko uwaga! - przy otwieraniu będzie dużo gorącej pary!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024