Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Liptauer-nr-2

Liptauer nr 2

Inna - równie dobra - wersja pysznego, cesarsko-królewskiego serka z Liptowa.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Czechy/Austria

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g sera rokpol
30 g miękkiego masła
300 g białego mielonego sera
125 g gęstej kwaśnej śmietany
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
łyżeczka kminku
żółtko ugotowane na twardo
łyżka jasnego piwa
rzodkiewki
korniszony

Opis przyrządzania:
Rokpol starannie rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodając miękkie masło. Mieszamy z mielonym serem i ucieramy na gładką masę, dodając po trochu śmietanę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy paprykę, musztardę, kminek, rozkruszone żółtko i piwo. Starannie ucieramy, aby konsystencja serka była jednolita. Z liptauera formujemy na talerzu zgrabny kopczyk i ozdabiamy go rzodkiewkami i korniszonami. Do czasu podania trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024