Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Liptauer-nr-2
Liptauer nr 2
Inna - równie dobra - wersja pysznego, cesarsko-królewskiego serka z Liptowa.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Czechy/Austria
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g sera rokpol
30 g miękkiego masła
300 g białego mielonego sera
125 g gęstej kwaśnej śmietany
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
łyżeczka kminku
żółtko ugotowane na twardo
łyżka jasnego piwa
rzodkiewki
korniszony
Opis przyrządzania:
Rokpol starannie rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodając miękkie masło. Mieszamy z mielonym serem i ucieramy na gładką masę, dodając po trochu śmietanę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy paprykę, musztardę, kminek, rozkruszone żółtko i piwo. Starannie ucieramy, aby konsystencja serka była jednolita. Z liptauera formujemy na talerzu zgrabny kopczyk i ozdabiamy go rzodkiewkami i korniszonami. Do czasu podania trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024