Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-lososiem-w-sosie-limetkowym
Linguine z łososiem w sosie limetkowym
O, to jest danie z typowej fusion cuisine. Sos śmietanowo-limetkowy, różowe kawałki świeżego łososia i do tego makaron. Ale to jest bardzo smaczne i solidne danie, nie ma więc żadnego powodu, by obruszać się na ponadnarodowe łączenie składników...
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g filetów z łososia bez skóry
2 łyżki masła
olej słonecznikowy
łyżeczka mąki
150 ml wywaru warzywnego
limetka
300 g linguine
150 g gęstej śmietany
żółtko
4 gałązki świeżej melisy
Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę średniej wielkości (na jeden kęs).
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki ryby i smażymy na sporym ogniu, aż się zarumienią. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na bok.
Na tłuszcz po smażeniu łososia wsypujemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, na małym ogniu. Po trochu dolewamy wywar, gotujemy 5 minut.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę (tylko zieloną warstwę), wyciskamy sok. Skórkę i 2-3 łyżki soku dodajemy do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą cukru.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, "wkręcamy" makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śmietanę i surowe żółtko starannie roztrzepujemy widelcem.
Melisę płuczemy, osuszamy, obrywamy listki i kroimy je w cienkie paski.
Do sosu wkładamy łososia, a kiedy się zagrzeje, dolewamy mieszankę śmietanowo-żółtkową. Podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Dodajemy melisę.
Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024