Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-karczochami

Linguine z karczochami

Błyskawiczny makaron z "zapuszkowanymi" karczochami.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g linguine
oliwa z oliwek
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
duża puszka (lub słoik) karczochów w oleju lub solance
sok z cytryny
natka pietruszki
płatki świeżego parmezanu

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody i gotujemy linguine, aż będą al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w cienkie paski. Karczochy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i osączamy. Jeśli karczochy są duże, kroimy każdy pionowo na 2 lub 4 części. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy boczek. Smażymy, często mieszając, na złoty kolor, czyli jakieś 5 minut. Dodajemy karczochy i zwiększamy ogień. Smażymy kolejne 5 minut, aż karczochy też zaczną się rumienić. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dolewamy łyżkę oliwy i trochę soku z cytryny (do smaku), solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dobrze mieszamy i przekładamy do miski. Posypujemy siekaną natką i płatkami świeżego parmezanu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024