Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-karczochami
Linguine z karczochami
Błyskawiczny makaron z "zapuszkowanymi" karczochami.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g linguine
oliwa z oliwek
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
duża puszka (lub słoik) karczochów w oleju lub solance
sok z cytryny
natka pietruszki
płatki świeżego parmezanu
Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody i gotujemy linguine, aż będą al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w cienkie paski. Karczochy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i osączamy. Jeśli karczochy są duże, kroimy każdy pionowo na 2 lub 4 części. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy boczek. Smażymy, często mieszając, na złoty kolor, czyli jakieś 5 minut. Dodajemy karczochy i zwiększamy ogień. Smażymy kolejne 5 minut, aż karczochy też zaczną się rumienić. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dolewamy łyżkę oliwy i trochę soku z cytryny (do smaku), solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dobrze mieszamy i przekładamy do miski. Posypujemy siekaną natką i płatkami świeżego parmezanu i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024