Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-cytryna-i-cukinia

Linguine z cytryną i cukinią

Połączenie cytryny i cukinii, czy to z ryżem, czy - jak w tym przepisie - z makaronem, zawsze się sprawdza. Coś jest w tych dwu składnikach, co doskonale ze sobą współgra. Lekkie letnie danie, które nie wymaga wiele pracy.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ząbki czosnku
4 małe zielone cukinie
cytryna
200 g linguine
oliwa z oliwek
świeży parmezan

Opis przyrządzania:
Nastawiamy garnek z osoloną wodą na makaron. W międzyczasie obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy. Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie plasterki. Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok - też z połowy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cukinię i czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż cukinia się przyrumieni na złoty kolor. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, kolejne 2 łyżki oliwy z oliwek i solimy do smaku. Odcedzamy makaron, mieszamy go z cukinią i natychmiast podajemy ze świeżo startym parmezanem i pieprzem w młynku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024