Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Limoncello

Limoncello

Słynny cytrynowy likier w klasycznym wydaniu (po wersję kremową sięgnijcie tu: Kremowe limoncello). Digestif i deser w jednym, kwintesencja włoskiego Południa, finał każdego kalabryjskiego posiłku. Na Północy Włoch, w małym miasteczku Limone nad jeziorem Garda (w którym cytryną ozdobione jest dosłownie wszystko), limoncello (częściej pod nazwą limoncino) wchodzi w skład drinków (na przykład: Limoncello Spritz) i najróżniejszych deserów (patrz: Brzoskwinie z limoncello).

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 ekologicznych cytryn (najlepiej z Sycylii)
litr spirytusu rektyfikowanego
litr wody
700 g cukru

Opis przyrządzania:
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścinamy skórkę, tylko żółtą część, bez białego albedo.
Wkładamy skórkę do słoja i zalewamy spirytusem, odstawiamy na 3 tygodnie.
Po 3 tygodniach: wodę i cukier mieszamy w garnku, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż cukier zupełnie się rozpuści i powstanie transparentny syrop. Odstawiamy do przestygnięcia.
Nalew na skórkach cedzimy przez gęste sitko i wlewamy do syropu. Mieszamy i czekamy, aż zupełnie wystygnie.
Nalewkę filtrujemy przez gazę (lub papierowy filtr do kawy) prosto do butelek. Butelki zakręcamy i wstawiamy do zamrażalnika, gdyż limoncello powinno podawać się zamrożone!
Pijemy na koniec posiłku, zamiast deseru, albo jako digestif po deserze, albo z okazji, albo zupełnie bez okazji. Uwaga: po większej ilości jest straszny kac i atak wyrzutów sumienia z powodu spożycia nadmiernej ilości cukru...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024