Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Labneh
Labneh
Labneh jest rodzajem serka robionym z jogurtu, z którego odciekła serwatka. Jest to bardzo smaczne danie, podawane zazwyczaj z płaskim arabskim chlebkiem lub pitą.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: kraje arabskie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
1/2 l naturalnego dobrego jogurtu
2 czerwone papryczki chilli
skórka starta z 1 cytryny
oliwa z oliwek
natka pietruszki
Opis przyrządzania:
Duże sito wykładamy idealnie czystą ściereczką lub kilka razy złożoną gazą. Stawiamy sito na głębokiej misce. Papryczki chilli myjemy, kroimy na pół, usuwamy nasionka i membrany. Miąższ drobniutko siekamy. Jogurt mieszamy z chilli i skórką cytrynową, solimy do smaku. Przyprawiony jogurt wylewamy na przygotowane sito i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę (czyli 24 godziny). W tym czasie odcieknie serwatka, zaś jogurt bardzo zgęstnieje. Z masy jogurtowej toczymy nieduże kulki - ręce moczymy w zimnej wodzie, żeby jogurt mniej przylepiał się do skóry. Kulki układamy na półmisku, polewamy oliwą i ozdabiamy listkami natki. Podajemy schłodzone, z ciepłym arabskim chlebkiem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024