Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Labneh

Labneh

Labneh jest rodzajem serka robionym z jogurtu, z którego odciekła serwatka. Jest to bardzo smaczne danie, podawane zazwyczaj z płaskim arabskim chlebkiem lub pitą.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: kraje arabskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
1/2 l naturalnego dobrego jogurtu
2 czerwone papryczki chilli
skórka starta z 1 cytryny
oliwa z oliwek
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Duże sito wykładamy idealnie czystą ściereczką lub kilka razy złożoną gazą. Stawiamy sito na głębokiej misce. Papryczki chilli myjemy, kroimy na pół, usuwamy nasionka i membrany. Miąższ drobniutko siekamy. Jogurt mieszamy z chilli i skórką cytrynową, solimy do smaku. Przyprawiony jogurt wylewamy na przygotowane sito i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę (czyli 24 godziny). W tym czasie odcieknie serwatka, zaś jogurt bardzo zgęstnieje. Z masy jogurtowej toczymy nieduże kulki - ręce moczymy w zimnej wodzie, żeby jogurt mniej przylepiał się do skóry. Kulki układamy na półmisku, polewamy oliwą i ozdabiamy listkami natki. Podajemy schłodzone, z ciepłym arabskim chlebkiem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024