Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kuskus-ziolowy

Kuskus ziołowy

Dekoracyjny i błyskawiczny dodatek do białego mięsa, ryby lub krewetek.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) kuskusu
oliwa z oliwek
pęczek świeżej bazylii
3 gałązki świeżej mięty
mały ząbek czosnku

Opis przyrządzania:
Kuskus wsypujemy do miski i dolewamy łyżkę oliwy. Solimy i rozcieramy chwilę drewnianą łyżką. Zalewamy wrzącą wodą - tyle, by sięgała centymetr ponad powierzchnię kuskusu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie myjemy bazylię i miętę, osuszamy i oskubujemy listki. Czosnek obieramy. Zioła i czosnek miksujemy w malakserze, dodając 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. 4 miseczki smarujemy lekko oliwą. Sos ziołowy mieszamy z kuskusem i ugniatamy w miseczkach, po czym odwracamy na talerze.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024