Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-ze-smardzami

Kurczak ze smardzami

Absolutny luksus - piersi z kurczaka i świeże smardze zapiekamy pod przykrywką z ciasta francuskiego. Danie na wielkie okazje.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
800 g piersi z kurczaka bez skóry
słodka cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
400 g świeżych smardzów
oliwa z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml wywaru z kurczaka
150 ml kremowej śmietanki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
400 g ciasta francuskiego
żółtko
gruba sól

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien, kroimy w cienkie paski.
Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Smardze starannie myjemy w zimnej wodzie, usuwając piasek i inne paprochy ze wszystkich zagłębień. Większe sztuki kroimy w plasterki, mniejsze wzdłuż na pół.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty - powinien się zarumienić. Wyjmujemy mięso na talerz, na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, po czym dolewamy białe wino i wywar. Gotujemy na sporym ogniu, aż płyn zredukuje się do połowy. Wlewamy śmietankę i dodajemy siekaną natkę. Zagotowujemy, wrzucamy kurczaka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sporo). Mieszamy i nakładamy do 4 żaroodpornych miseczek.
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy trochę większej, niż średnica miseczek. Każdą miseczkę nakrywamy kółkiem z ciasta (powinno lekko wystawać poza brzeg). Żółtko rozkłócamy pędzelkiem i smarujemy powierzchnię ciasta, po czym posypujemy szczyptą grubej soli.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, czyli do chwili, gdy ciasto ładnie wyrośnie i będzie miało ciemnozłoty kolor.
Podajemy natychmiast, ostrzegając, że miseczki są wściekle gorące.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024