Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-pesto
Kurczak z pesto
Danie szybkie, a dostatecznie oryginalne, by podać je gościom, choćby i niespodziewanym. Piersi z kurczaka gotują się szybko, a do sosu używamy gotowe pesto ze słoiczka. Świetne z ryżem!
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skórki
150 ml (duży kieliszek) białego wytrawnego wina
200 g pomidorków koktajlowych
100 g gotowego pesto (ze słoika)
200 ml (niepełna szklanka) gęstej kwaśnej śmietany
świeża bazylia
cytryna
Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy resztki chrząstek i tłuszczu. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kładziemy na rozgrzaną teflonową patelnię. Rumienimy bez dodatku tłuszczu. Dolewamy wino, przykrywamy i dusimy 15-20 minut, aż kurczak będzie uduszony. Do kurczaka dorzucamy pomidorki, przekrojone na pół. Dodajemy pesto i mieszamy. Dolewamy kwaśną śmietanę i dusimy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki sosu się połączą. Kurczaka podajemy udekorowanego listkami świeżej bazylii i plasterkiem cytryny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024