Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-pesto

Kurczak z pesto

Danie szybkie, a dostatecznie oryginalne, by podać je gościom, choćby i niespodziewanym. Piersi z kurczaka gotują się szybko, a do sosu używamy gotowe pesto ze słoiczka. Świetne z ryżem!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skórki
150 ml (duży kieliszek) białego wytrawnego wina
200 g pomidorków koktajlowych
100 g gotowego pesto (ze słoika)
200 ml (niepełna szklanka) gęstej kwaśnej śmietany
świeża bazylia
cytryna

Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy resztki chrząstek i tłuszczu. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kładziemy na rozgrzaną teflonową patelnię. Rumienimy bez dodatku tłuszczu. Dolewamy wino, przykrywamy i dusimy 15-20 minut, aż kurczak będzie uduszony. Do kurczaka dorzucamy pomidorki, przekrojone na pół. Dodajemy pesto i mieszamy. Dolewamy kwaśną śmietanę i dusimy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki sosu się połączą. Kurczaka podajemy udekorowanego listkami świeżej bazylii i plasterkiem cytryny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024