Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-groszkiem-w-smietanie

Kurczak z groszkiem w śmietanie

Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego Czosnkowe piure z ziemniaków i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka bez skóry
cebula
2 ząbki czosnku
por
2 gałązki świeżego estragonu
oliwa z oliwek
łyżka mąki
300 g mrożonego groszku
1/2 szklanki wywaru z kurczaka
1/2 szklanki gęstej śmietany

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w paski. Solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Por obieramy z wierzchnich liści, przycinamy ciemnozielone końce i korzonki. Bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Estragon myjemy, obrywamy listki i też je siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i por i smażymy, mieszając, aż zmiękną, czyli jakieś 5 minut.
Dodajemy kurczaka i estragon i smażymy, na nieco już większym ogniu, aż mięso ładnie się przyrumieni.
Wsypujemy mąkę i smażymy jeszcze przez minutę, mieszając, po czym wsypujemy groszek, dolewamy wywar i zagotowujemy.
Dolewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z piure, ryżem lub makaronem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024