Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-czosnkiem-i-rozmarynem

Kurczak z czosnkiem i rozmarynem

Jedna z najmilszych potraw, jakie znam: robi się szybko, na składniki nie trzeba zaciągać kredytu konsumpcyjnego, wszystkim smakuje i jest "gościnne" - wystarczy postawić patelnię na stole, dołożyć bagietkę i resztę wina, skoro już i tak otworzyliśmy butelkę...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy/Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
garść mąki
4 nogi z kurczaka
główka czosnku
oliwa z oliwek
3 ładne gałązki świeżego rozmarynu
300 ml (szklanka z czubkiem) wytrawnego białego wina

Opis przyrządzania:
Mąkę wsypujemy na talerz, dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy.
Mięso myjemy i osuszamy. Ostrym nożem dzielimy każdą nogę w stawie na dwie części - pałkę i podudzie, po czym każdy kawałek oprószamy przyprawioną mąką.
Czosnek dzielimy na ząbki, nie obierając ich ze skórki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, aż będzie bardzo gorąca. Wkładamy kawałki kurczaka skórką do dołu i smażymy, aż będzie złota i chrupiąca (skórka, znaczy się). Odwracamy i smażymy na złoto również z drugiej strony. Jeśli patelnia niezbyt duża, smażymy mięso partiami.
Teraz dorzucamy czosnek i umyty rozmaryn (całe gałązki), wlewamy wino, dodajemy trochę soli i sporo pieprzu - jeśli smażyliśmy kurczaka na raty, wkładamy teraz na patelnię wszystkie kawałki.
Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko razem przez 3 kwadranse, czyli 45 minut. Mięso powinno być zupełnie miękkie, a sos nieco zgęstnieć.
I to już wszystko - podajemy kurczaka z ryżem, kuskusem lub kluseczkami, a tak naprawdę wystarczy świeża bagietka lub ciabatta, na którą możemy wyciskać całe ząbki czosnku...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024