Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-mleku-kokosowym

Kurczak w mleku kokosowym

Bardzo smaczny kurczak, o zaskakującym smaku. Być może nie każdemu odpowiada intensywnie kokosowy sos z zielonym pieprzem, ale dla mnie jest to rewelacja! Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Podajemy z ryżem jaśminowym i ćwiartkami limetek.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
1 i 1/2 łyżki cukru palmowego (startego na tarce) - ostatecznie ciemnego cukru muscovado
łyżka ziaren zielonego pieprzu w zalewie
1 trawa cytrynowa
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
limetka

Opis przyrządzania:
Ziarna zielonego pieprzu odsączamy z zalewy i lekko rozgniatamy. Trawę cytrynową obieramy z wierzchnich liści, odcinamy twarde części, zaś białą część kroimy wzdłuż na pół i rozbijamy tłuczkiem lub wałkiem (żeby uwolnić cytrynowy aromat). W dużym rondlu lub woku mieszamy mleko kokosowe, sos rybny, cukier palmowy (lub muscovado), zielony pieprz i trawę cytrynową. Podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i trzymamy melko kokosowe na granicy wrzenia. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Wkładamy do mleka kokosowego i gotujemy 20 minut, przewracając na drugą stronę po 10 minutach. Ugotowany kurczak powinien być sprężysty przy dotknięciu. Zdejmujemy rondel z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut w spokoju. Filety kroimy skośnie w grube plastry i kładziemy na 4 talerzach. Z sosu wyjmujemy trawę cytrynową. Polewamy sosem kawałki kurczaka i podajemy z ryżem jaśminowym i ćwiartką limetki przy każdej porcji.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024