Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-kaszmirskim-sosie-maslanym

Kurczak w kaszmirskim sosie maślanym

Nie próbowałam jeszcze tego przepisu, ale zajmuje on pierwsze miejsce na liście "do zrobienia" zaraz po wielkanocnym szaleństwie schabowo-mazurkowym.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
cebula średniej wielkości
4 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 7-8 cm
sok z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej sproszkowanej papryczki chilli
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki Garam masala z Kaszmiru plus więcej do posypania gotowego dania
olej słonecznikowy
spory kurczak
2 łyżki masła
3 łyżki pasty pomidorowej
łyżka brązowego cukru
150 ml kremowej śmietanki
pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Imbir obieramy ze skórki - 1/3 ścieramy na tarce, resztę kroimy w cienkie paseczki.
Do małego malaksera wkładamy cebulę, czosnek, starty na tarce imbir, łyżkę soku z cytryny, chilli, paprykę, garam masalę i łyżkę oleju. Dolewamy łyżkę wody i miksujemy na gładką pastę.
Kurczaka myjemy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu, po czym kroimy mięso na 8 zgrabnych kawałków. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Zdejmujemy mięso na talerz, a na patelnię wkładamy masło i pastę przyprawową. Smażymy przez kilka minut, mieszając, po czym dodajemy pastę pomidorową, brązowy cukier oraz szklankę wody i łyżeczkę soli. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
Do sosu dodajemy imbir pokrojony w paseczki i śmietankę, mieszamy, po czym wkładamy kawałki kurczaka i obtaczamy je w sosie. Znów przykrywamy i dusimy mięso 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Uduszone mięso wraz z sosem przekładamy na półmisek, posypujemy garam masalą i ozdabiamy listkami kolendry.
Podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024