Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-pieczony-z-limetkami-szalwia-i-musztarda

Kurczak pieczony z limetkami, szałwią i musztardą

Bardzo lubię kurczaka na kwaśno (chyba zresztą wszystko na kwaśno lubię), a już z limetkami i musztardą to szczególnie. Podajemy z pieczonymi kartofelkami i sałatą.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kurczak
pęczek świeżej szałwi
4 limetki
3 łyżki musztardy z Dijon
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczu i resztki piórek, osuszamy. W kilku miejscach luzujemy skórę i wpychamy pod nią parę listków umytej szałwi (powiedzmy pół pęczka). Limetki szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z dwu limetek ścieramy skórkę (tylko samą zieloną warstwę) i wyciskamy sok. Dwie pozostałe limetki kroimy w ćwiartki. Mieszamy razem skórkę i sok z limetek, musztardę i 3-4 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy tą marynatą kurczaka. Do środka ptaszyny wkładamy resztę szałwi i ćwiartki limetek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kurczaka osączamy z marynaty i kładziemy w brytfance. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka marynatą, a potem kilka razy wytwarzającym się sosem. Upieczonego kurczaka (powinien być rumiany, a nakłuty w najgrubszym miejscu wydzielać przezroczysty, a nie różowy sok) wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka minut. Kroimy na porcje, układamy na półmisku i polewamy sosem od pieczenia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024