Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-jerk-czyli-z-Jamajki
Kurczak "jerk" czyli z Jamajki
Grillowanie zyskało ostatnio nowy wymiar, polityczny tym razem. Rozumiem zatem, że wszyscy rzuciliśmy się odkurzyć grillowe utensylia, aby dać wyraz swym przekonaniom: czy to za, czy przeciw, kawałek kurczaka położonego na ruszcie jest dowodem naszego zaangażowania. Mam nadzieję, że Jamajka jeszcze nikomu nie podpadła?
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Jamajka
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
8 kawałków kurczaka (dowolnych - najlepsze są nóżki i skrzydełka)
6 cebulek dymek
2 ostre czerwone papryczki
limetka
3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki brązowego cukru
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki sosu sojowego
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy widocznych kawałków tłuszczu.
Dymkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy.
Papryczki pozbawiamy ogonków i nasionek, myjemy, osuszamy i też drobno siekamy.
Z wyszorowanej limetki wyciskamy sok.
Mieszamy w misce dymkę, papryczki, sok z limetki, ziele angielskie, cynamon, cukier i zioła. Dodajemy sos sojowy i łyżkę oliwy. Wkładamy kawałki kurczaka do miski i starannie mieszamy z marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Kawałki kurczaka pieczemy na średnio gorącym grillu, przez 15-20 minut, często odwracając. Mięso powinno być rumiane (gdzieniegdzie marynata może się nawet lekko przypalić), a sok wypływający z mięsa po nakłuciu ma być przezroczysty.
Podajemy z surowymi warzywami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024