Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kukurydza-po-kreolsku-Maque-Choux

Kukurydza po kreolsku - Maque Choux

Doskonała i bardzo tradycyjna potrawa z kuchni kreolskiej. Pasuje do wszystkiego, szczególnie duszonego mięsa i ryżu, ale tak naprawdę najlepsza jest wyjadana łyżką prosto z garnka.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duży pomidor
mała cebula
mała zielona papryka
masło
750 g ziaren kukurydzy (rozmrożonych
jeśli były z mrożonki)
tabasco

Opis przyrządzania:
Pomidor obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Zieloną paprykę kroimy na pół, czyścimy z nasion i siekamy. W ciężkim rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i paprykę i smażymy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy pomidor i ziarna kukurydzy. Solimy i dodajemy pół łyżeczki czerwonego sosu tabasco. Mieszamy, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka. Podajemy na gorąco. Doprawiamy jeszcze tabasco do smaku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024