Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruszonka-zurawinowa
Kruszonka żurawinowa
Jeden z ulubionych amerykańskich deserów, tym razem o smaku słodko-cierpkim. Podajemy na gorąco, z kulką lodów waniliowych.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
masło i trochę mąki do przygotowania formy
pomarańcza
6 szklanek świeżych (najlepiej amerykańskich lub kanadyjskich) żurawin
4 gruszki
2 szklanki jasnego brązowego cukru
mielony kardamon
mielony imbir
2 szklanki mąki (plus trochę więcej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła (plus 4 łyżki)
250 ml (szklanka) mleka
cukier
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Z pomarańczy ścieramy tyle skórki, żeby były 3 łyżeczki. Żurawiny płuczemy na durszlaku i przebieramy. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z żurawinami, skórką pomarańczową, cukrem, łyżeczką mielonego kardamonu, dużą szczyptą mielonego imbiru i łyżką mąki. Przekładamy do przygotowanej formy. Posypujemy kawałeczkami masła (4 łyżki). Przesiewamy 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy pół łyżeczki soli. Zimne masło kroimy w małe kawałki i siekamy z mąką. Dolewamy mleko i mieszamy na ciasto, które nie będzie zupełnie gładkie, ale właśnie tak ma być. Łyżką wykładamy kupki ciasta na owoce i posypujemy łyżką cukru. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Podajemy na ciepło, z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024