Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-pelnoziarniste

Kruche ciasto pełnoziarniste

Pełne charakteru, dość sztywne w konsystencji, ciasto do wszelkich słonych tart i babeczek.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tartę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) mąki z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
jajko
100 ml zimnej śmietanki

Opis przyrządzania:
Do malaksera wsypujemy mąkę, proszek i dużą szczyptę soli.
Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki, po czym miksujemy, aż masło będzie posiekane i wymiesza się z mąką, a wszystko będzie przypominało grubo tartą bułkę.
Dodajemy jajko i śmietankę i miksujemy w trybie pulsowania, aż z ciasta zacznie się tworzyć kula. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy łyżkę-dwie bardzo zimnej wody.
Zagniecione, gładkie ciasto toczymy w kształt kuli, spłaszczamy ręką i zawijamy w kawałek folii plastikowej. Wstawiamy do lodówki na jakieś 1/2 godziny, po czym używamy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024