Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-do-tarty-cebulowej
Kruche ciasto do tarty cebulowej
Plastyczne, łatwe do wałkowania kruche ciasto - oczywiście można je użyć do jakiejkolwiek słonej tarty, nie tylko cebulowej...
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: na 1 tartę
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g mąki
żółtko
80 g zimnego masła
Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. W środku robimy dołek i wlewamy do niego żółtko. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Masło kroimy w kawałeczki i rozkładamy na mące. Siekamy wszystko chwilę nożem, a gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, zagniatamy gładkie ciasto, dolewając około 75 ml lodowatej wody. Ciasto zawijamy w folię plastikową i wkładamy na 45 minut do lodówki.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024