Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-do-slonych-tart

Kruche ciasto do słonych tart

Doskonałe ciasto pod wszelkiego rodzaju słone wypieki. Naprawdę jest świetne - elastyczne, nie kruszy się, nie przykleja do wałka...Starcza spokojnie na wyłożenie formy o średnicy 32 cm.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1 tarta

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g mąki
100 g masła

Opis przyrządzania:
Mąkę siekamy (lub rozcieramy palcami) ze zmiękczonym masłem (wyjętym z lodówki na godzinę przed przygotowaniem) i szczyptą soli, po czym zagniatamy, dodając mniej więcej pół szklanki wody, na gładkie ciasto. Przed rozwałkowaniem ciasto musi odpocząć w lodówce przez pół godziny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024