Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krolik-po-baskijsku-z-pomidorami-i-papryka

Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)

Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Kraj Basków

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 cebule
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
6 pięknych pomidorów
mały pęczek natki pietruszki
mały pęczek świeżej mięty
piment d'Espelette (do smaku)
oliwa z oliwek
królik pokrojony w kawałki
cienka bagietka
100-150 g surowej szynki z Bayonne w cienkich plasterkach

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, gniazda nasienne i białe części. Myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki.
Czosnek obieramy i rozgniatamy ze szczyptą soli.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy poziomo na pół, łyżeczką usuwamy nasionka, zaś miąższ kroimy w kawałki.
Natkę i miętę myjemy, osuszamy, oskubujemy listki i drobno je siekamy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i z 1/2 łyżeczki piment d'Espelette. Smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż cebula stanie się przezroczysta.
Usmażoną cebulę zdejmujemy z patelni, patelnię stawiamy z powrotem na ogniu i wlewamy kolejną łyżkę oliwy. Teraz wrzucamy paprykę i podsmażamy ją, mieszając, przez 5 minut.
Zdejmujemy paprykę z patelni, patelnię stawiamy z powrotem na ogniu i wlewamy tym razem 2 łyżki oliwy. Wkładamy kawałki królika (umyte, dobrze osuszone i posolone) i obsmażamy na złoto - najlepiej smażyć tylko kilka kawałków na raz, bo zatłoczona patelnia powoduje, że mięso dusi się we własnym sosie, a nie rumieni na przyjemny kolor...
Kiedy mięso będzie już rumiane, dodajemy do niego cebulę, paprykę, czosnek i pomidory. Doprawiamy pieprzem, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy królika przez pół godziny.
Pod koniec gotowania nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Bagietkę kroimy w kromki, skrapiamy oliwą i kładziemy pojedynczą warstwą na blasze. Szynkę rwiemy w kawałki i kładziemy na kromkach bagietki. Wstawiamy blaszkę na 5-10 minut do nagrzanego piekarnika - grzanki powinny dobrze się zarumienić.
Uduszonego królika posypujemy posiekanymi ziołami i podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024