Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krolik-duszony-z-kurkami

Królik duszony z kurkami

Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
królik podzielony na porcje
300 g kurek
2 szalotki
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego tymianku
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml wywaru z kurczaka
szklanka kremowej śmietanki
łyżka dobrej musztardy z Dijon

Opis przyrządzania:
Mięso królika myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i solimy ze wszystkich stron.
Kurki przebieramy, przycinamy nóżki i szybko płuczemy na sicie. Starannie osuszamy w czystej ściereczce.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawalątek masła. Wkładamy porcje królika (nie za dużo na raz), nieobrane ząbki czosnku i tymianek i osmażamy na złoty kolor. Kiedy wszystkie kawałki będą już usmażone, wkładamy je do rondla, wlewamy wino i wywar i zagotowujemy. Rondel przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy mięso 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą sok. Odławiamy grzyby łyżką cedzakową, a sok przelewamy przez sitko do rondla z duszącym się królikiem. Na patelni po kurkach rozgrzewamy resztę masła, na gorące znów wrzucamy kurki i smażymy, aż będą rumiane. Pod koniec smażenia dodajemy szalotki i smażymy razem z grzybami, mieszając. Kiedy szalotki zrobią się szkliste, zdejmujemy patelnię z ognia.
Do królika wlewamy śmietankę, zagotowujemy, po czym znów rondel przykrywamy i dusimy mięso dalsze 10 minut. Kiedy będzie już miękkie, dodajemy kurki z szalotkami i podgrzewamy przez kilka minut.
Tuż przed podaniem rozprowadzamy musztardę w kilku łyżkach śmietanowego sosu i dodajemy do mięsa. Sprawdzamy danie pod kątem soli, doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprz, odławiamy łupinki czosnku (same ząbki mogą zostać).
Podajemy z kartofelkami, kluseczkami lub świeżą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024