Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krolik-duszony-w-czerwonym-winie

Królik duszony w czerwonym winie

Dobra rodzinno-gościowa potrawa z kawałków królika w sosie z warzyw przetartych przez sitko. Doskonała z domowym makaronem i surówką z tartej marchewki lub z zapiekanymi ziemniakami i smażonymi jabłkami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja/Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
królik
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 cebule
8 ziaren jałowca
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
gałka muszkatołowa
3 goździki
2 szklanki (1/2 litra) wytrawnego czerwonego wina
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Królika myjemy, osuszamy i kroimy na porcje - jeśli królik cherlawy, to na 6 kawałków, jeśli wypasiony - na 8. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Seler obieramy z wąsów, myjemy i też kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy każdą pionowo na 8 części. Mięso wkładamy do dużej miski, solimy i - pardon - pieprzymy. Dodajemy marchewkę, seler i cebulę oraz przyprawy: jałowiec, cynamon, trochę świeżo startej gałki i goździki. Zalewamy winem i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Odcedzamy kawałki mięsa z marynaty, zaś samą marynatę przelewamy przez sitko - niczego nie wyrzucamy! W grubym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy kawałki królika i osmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy wino z marynaty, zagotowujemy i gotujemy parę minut. Dodajemy warzywa z marynaty, mieszamy i dusimy wszystko razem na małym ogniu przez jakieś 3 kwadranse, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Królika przekładamy na ogrzany półmisek, zaś warzywa wraz z sosem przecieramy przez sitko. Podgrzewamy do wrzenia, po czym polewamy mięso i zaraz podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024