Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krokieciki-z-lososiem
Krokieciki z łososiem
Bardzo dobre kuleczki koktajlowe - podajemy solo na wykałaczkach lub z jakimś delikatnym sosem do maczania (jogurtowym...). Trzeba tylko pamiętać, żeby nie podawać ich prosto z frytownicy, bo w ferworze przyjęciowych konwersacji goście mogą się poparzyć...
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g wędzonego łososia
300 g piure z ziemniaków
jajko
1/2 łyżeczki różowego pieprzu
2 łyżki siekanego koperku
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
Opis przyrządzania:
Łososia kroimy w drobne kawałeczki i mieszamy z zimnym piure ziemniaczanym. Jajko wybijamy ze skorupki i roztrzepujemy widelcem. Mieszamy z ziemniakami i łososiem. Różowy pieprz mielimy w młynku lub roztłukujemy w moździerzu, po czym dodajemy - wraz z siekanym koperkiem - do masy krokietowej. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Olej rozgrzewamy do 180 stopni - najlepiej we frytownicy. Z masy kręcimy małe kulki - o objętości mniej więcej łyżeczki do herbaty. Kulki wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy kilka minut za ciemnozłoty kolor. Osączamy kulki z nadmiaru tłuszczu ma kilku warstwach papieru kuchennego i podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024