Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krokieciki-z-bialej-rybki-i-zielonego-pieprzu

Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu

Malutkie, zgrabne krokieciki z białej ryby z dodatkami są bardzo dobrą pogryzką do kieliszka białego lub różowego wytrawnego wina (jeśli ktoś woli piwo, to też może być).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
500 g (1/2 kg) filetów z białej ryby
2 szklanki wywaru z ryby (może być z kostki) lub warzywnego
3 kromki białego chleba tostowego
2 szklanki mleka
cebula średniej wielkości
1/2 pęczka szczypiorku
łyżka ziaren zielonego pieprzu w zalewie (osączonych)
oliwa z oliwek
2 surowe żółtka i 1 całe jajko
kilka łyżek tartej bułki

Opis przyrządzania:
Rybę szybko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kawałki równej wielkości.
Wywar rybny lub jarzynowy wlewamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i wkładamy rybę. Gotujemy przez 3 minuty, po czym odcedzamy i studzimy. Zdejmujemy z ryby skórę, oglądamy też pod kątem pozostałych ości, po czym kruszymy mięso na małe kawałki.
Z kromek chleba tostowego ścinamy skórkę. Chleb wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Pieprz osuszamy na ściereczce lub papierze kuchennym i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zmięknie i zacznie się złocić.
Usmażoną cebulę mieszamy z pokruszoną rybą.
Nasączony mlekiem chleb tostowy odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do ryby.
Dodajemy też szczypiorek, połowę zielonego pieprzu, żółtka i trochę soli. Dobrze wyrabiamy, najlepiej po prostu ręką, na jednolitą, gęstą masę.
Resztę pieprzu mieszamy w płaskiej miseczce z tartą bułką. Do drugiej miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem.
Na patelnię wlewamy oliwę na wysokość 1-2 cm i stawiamy na sporym ogniu.
Z masy rybnej toczymy zgrabne krokieciki (biorąc na każdy kopiastą łyżeczkę masy) - kuliste lub podłużne - i panierujemy w jajku i tartej bułce.
Krokieciki wrzucamy po kilka do gorącego oleju i smażymy na ciemnozłoto.
Usmażone krokiety odsączamy z nadmiaru oliwy na kilku warstwach kuchennego papieru, po czym podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024