Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-mostarda-di-frutta

Krewetki z mostarda di frutta

Bardzo fajne krewetki, zupełnie nietypowe, ze słodko-ostrą mostardą (patrz Słownik) i śmietanką. Danie jemy palcami, trzeba by więc podać dużo serwetek, a jeśli goście odpowiednio wytworni, to nawet miseczki z wodą i plasterkiem cytryny. Dobrym dodatkiem będzie ryż (najlepiej mieszanka białego i ciemnego) lub świeżo upieczona focaccia.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dużych krewetek tygrysich w pancerzach i z główkami
mały ząbek czosnku
4 listki świeżej szałwii
2 łyżki masła
4 łyżki mostarda di frutta z mieszanych owoców
100 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone (rzecz jasna), płuczemy na sicie i osuszamy. Ostrym nożykiem nacinamy przez skorupkę grzbiet każdej krewetki i usuwamy czarną "żyłkę'.
Czosnek rozgniatamy ciężkim nożem (nie obierając).
Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i szałwię i smażymy chwilę, aż czosnek zacznie się rumienić. Wyławiamy jedno i drugie, czosnek wyrzucamy, a szałwię siekamy.
Teraz na patelnię wkładamy krewetki i smażymy kilka minut, aż zrobią się różowe i stracą swą przezroczystość. W tym czasie kroimy owoce z mostarda di frutta w kostkę. Dodajemy do krewetek, razem z syropem, i podgrzewamy 2-3 minuty na małym ogniu. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilę, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Oprószamy posiekaną szałwią i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024