Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-maslem-czosnkowo-pietruszkowym
Krewetki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
Danie popularne w wielu krajach, mających szeroki dostęp do krewetek. Ten konkretny przepis pochodzi z Hiszpanii, ale podobne znajdziemy we Francji czy Włoszech. Jest to jedno z najlepszych dań na świecie. Krewetki smażymy w skorupkach i obieramy je palcami - konieczna duża ilość serwetek!
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
oliwa z oliwek
6 ząbków czosnku
1 kg krewetek średniej wielkości
50 g masła
sok z połowy cytryny
natka pietruszki
Opis przyrządzania:
Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, aż zmięknie, ale nie powinien się zarumienić. Krewetki, surowe i w skorupkach, płuczemy i odsączamy. Wrzucamy na patelnię i smażymy, mieszając, aż krewetki zaczną zmieniać kolor z szarego na różowy. Dodajemy masło w kawałeczkach i sok z połowy cytryny (wyciskamy prosto na patelnię). Smażymy, aż krewetki będą zupełnie różowe, ale nie za długo, bo stwardnieją. Dodajemy 2 łyżki siekanej natki pietruszki, mieszamy i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024