Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-w-mleku-kokosowym
Krewetki w mleku kokosowym
Szybkie danie z krewetek w łagodnym sosie kokosowym. Podajemy z ryżem jaśminowym, oczywiście.
Rodzaj dania: Danie główne z ryb
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg surowych krewetek
2 szalotki
kawałek korzenia imbiru o długości 3 cm
2 łyżki masła
150 ml wytrawnego białego wina
150 ml kremowej śmietanki
szklanka (250 ml) mleka kokosowego
kilka gałązek świeżej kolendry
Opis przyrządzania:
Krewetki płuczemy i obieramy ze skorupek - skorupki wraz z główkami zachowujemy. Ostrym nożykiem przecinamy grzbiety krewetek i usuwamy czarną "żyłkę". Szalotki obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy główki i skorupki krewetek i smażymy, nadal mieszając, kolejne 3 minuty. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy 2 minuty, po czym dolewamy śmietankę. Solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy przez 5 minut, po czym przelewamy wywar przez sitko, dobrze odciskając. Skorupki wyrzucamy. Wywar wlewamy do rondla, dodajemy imbir, krewetki i mleko kokosowe. Stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze minutę, po czym przekładamy na półmisek i posypujemy umytymi listkami kolendry.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024