Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-w-mleku-kokosowym

Krewetki w mleku kokosowym

Szybkie danie z krewetek w łagodnym sosie kokosowym. Podajemy z ryżem jaśminowym, oczywiście.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg surowych krewetek
2 szalotki
kawałek korzenia imbiru o długości 3 cm
2 łyżki masła
150 ml wytrawnego białego wina
150 ml kremowej śmietanki
szklanka (250 ml) mleka kokosowego
kilka gałązek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Krewetki płuczemy i obieramy ze skorupek - skorupki wraz z główkami zachowujemy. Ostrym nożykiem przecinamy grzbiety krewetek i usuwamy czarną "żyłkę". Szalotki obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy główki i skorupki krewetek i smażymy, nadal mieszając, kolejne 3 minuty. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy 2 minuty, po czym dolewamy śmietankę. Solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy przez 5 minut, po czym przelewamy wywar przez sitko, dobrze odciskając. Skorupki wyrzucamy. Wywar wlewamy do rondla, dodajemy imbir, krewetki i mleko kokosowe. Stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze minutę, po czym przekładamy na półmisek i posypujemy umytymi listkami kolendry.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024