Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-na-salacie-z-sosem-szczawiowym

Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym

Letnia przystawka w przyjemnej różowo-zielonej tonacji. Odmiany szczawiu różnią się między sobą kwaśnością, trzeba więc uważać, żeby sos nie był za kwaśny!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g dużych obranych krewetek (surowych)
szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
łyżka ziaren czarnego pieprzu
łyżka ziaren kolendry
5 gałązek świeżego tymianku
100 g świeżego szczawiu
100 g majonezu
100 g gęstego jogurtu
limetka
2 główki sałaty
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone, płuczemy i ostrym nożykiem usuwamy czarną "żyłkę" biegnącą wzdłuż grzbietu.
Do garnka wlewamy wino i szklankę wody, dodajemy pieprz, kolendrę i tymianek. Zagotowujemy, wrzucamy krewetki i gotujemy kilka minut, aż będą różowe i stracą przezroczystość (jakieś 5-7 minut). Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Szczaw płuczemy, osuszamy i siekamy. Miksujemy z majonezem i jogurtem na jednolity, jasnozielony sos.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do sosu dodajemy całą skórkę i trochę soku - do smaku i w zależności od tego, jak kwaśny był szczaw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. ewentualnie też szczyptą cukru.
Sałatę obieramy tak, żeby zostały tylko jasnozielone serca. dzielimy je na listki, starannie płuczemy i osuszamy, po czym rozkładamy na 4 talerzach lub jednym dużym półmisku.
Z reszty soku z limetki i 3 łyżek oliwy ukręcamy sos, dodając sól, pieprz i cukier do smaku. Sosem skrapiamy sałatę.
Na sałacie rozkładamy krewetki, polewamy sosem szczawiowym i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024