Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-marynowane-w-jogurcie
Krewetki marynowane w jogurcie
Krewetki przed pieczeniem marynujemy w indyjsko-podobnej zalewie jogurtowej typu tandoori, a po upieczeniu podajemy na wykałaczkach. Doskonałe dla gości.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
20 dużych surowych krewetek
3 cm korzenia świeżego imbiru
3 duże ząbki czosnku
150 g greckiego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
ostra papryka do smaku
Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzy (o ile nie były już obrane).
Imbir obieramy i rozbijamy w moździerzu razem z obranymi ząbkami czosnku, dodając 1/2 łyżeczki soli.
Pastę mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, papryką, kurkumą i kardamonem. Dodajemy tyle ostrej papryki, ile nam jest do szczęścia potrzebne.
Marynatę mieszamy z krewetkami i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni, czyli praktycznie na full. Blachę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Krewetki rozkładamy na blasze tak, żeby się nie dotykały i wstawiamy do piekarnika na 3 minuty. Wyjmujemy, przewracamy na drugą stronę i skrapiamy marynatą. Pieczemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy.
W każdą krewetkę wbijamy wykałaczkę i podajemy od razu. Na wykałaczkę możemy też nabić jeszcze kawałek czegoś świeżego: kostkę ogórka, kawalątek ananasa, mini pomidorek...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024