Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-marynowane-w-jogurcie

Krewetki marynowane w jogurcie

Krewetki przed pieczeniem marynujemy w indyjsko-podobnej zalewie jogurtowej typu tandoori, a po upieczeniu podajemy na wykałaczkach. Doskonałe dla gości.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 20 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 dużych surowych krewetek
3 cm korzenia świeżego imbiru
3 duże ząbki czosnku
150 g greckiego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
ostra papryka do smaku

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzy (o ile nie były już obrane).
Imbir obieramy i rozbijamy w moździerzu razem z obranymi ząbkami czosnku, dodając 1/2 łyżeczki soli.
Pastę mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, papryką, kurkumą i kardamonem. Dodajemy tyle ostrej papryki, ile nam jest do szczęścia potrzebne.
Marynatę mieszamy z krewetkami i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni, czyli praktycznie na full. Blachę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Krewetki rozkładamy na blasze tak, żeby się nie dotykały i wstawiamy do piekarnika na 3 minuty. Wyjmujemy, przewracamy na drugą stronę i skrapiamy marynatą. Pieczemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy.
W każdą krewetkę wbijamy wykałaczkę i podajemy od razu. Na wykałaczkę możemy też nabić jeszcze kawałek czegoś świeżego: kostkę ogórka, kawalątek ananasa, mini pomidorek...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024