Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-wloskiej-kapusty

Krem z włoskiej kapusty

Elegancka zimowa zupa z nieoczekiwanym dodatkiem sezamu. Możemy do niej podać małe grzaneczki z serem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże ziemniaki o mączystym miąższu
główka włoskiej kapusty średniej wielkości
200 ml kremowej śmietanki
łyżka ziaren sezamu
łyżeczka grubej soli morskiej

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 10 minut. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Wycinamy głąb i rozkładamy kapustę na pojedyncze liście, z których wycinamy grube nerwy. Sam środek, którego nie da się już rozłożyć na liście pierwsze, kroimy w ćwiartki. Kapustę płuczemy, osączamy, rwiemy na kawałki i wkładamy do garnka z ziemniakami. gotujemy do miękkości, czyli jakieś kolejne 10 minut. Ugotowane warzywa miksujemy porcjami w blenderze lub malakserze, a w wersji super eleganckiej dodatkowo przecieramy przez sitko. Wlewamy zupę z powrotem do garnka, dolewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, trzymamy na małym ogniu. Sezam wsypujemy na suchą teflonową patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, aż sezam lekko się zazłoci. Mielimy sezam i grubą sól w młynku do kawy na dość grubo - taka sezamowa sól nazywa się gomasio i pochodzi z Dalekiego Wschodu. Gorącą zupę nalewamy do talerzy i posypujemy sezamową solą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024