Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-z-szalotek-z-kuleczkami-z-ricotty

Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty

Jeden z tych przepisów, które pokazują, jak małym kosztem i wysiłkiem można przyrządzić coś eleganckiego - konkretnie niedużą zupkę typu krem, ozdobioną kuleczkami z twarożku i orzeszków pistacjowych.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (1/4 kg) szalotek
2 łyżki masła
400 ml dobrego rosołu z kurczaka
3 łyżki jasnych rodzynek (lub rodzynków)
2 łyżki wyłuskanych orzeszków pistacjowych
100 g sera ricotta

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy szalotki i smażymy-dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, żeby się nie zaczęły rumienić.
Wlewamy rosół i dodajemy rodzynki. Zwiększamy ogień i doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym ogień znów zmniejszamy, rondel przykrywamy i gotujemy zupę przez pół godziny.
W tak zwanym międzyczasie siekamy drobniutko orzeszki pistacjowe.
Ricottę solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, starannie mieszamy, rozcierając, po czym toczymy z niej 4 niewielkie kulki i obtaczamy w orzeszkach pistacjowych. Wstawiamy do lodówki do momentu podania.
Zupę przelewamy do blendera i miksujemy na idealnie gładką masę. Jeśli ktoś ma czas i chęć, może jeszcze zupę przetrzeć przez gęste sitko.
Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy niemal do wrzenia.
Nalewamy gorącą zupę do ładnych miseczek, na wierzch każdej porcji kładziemy kulkę z ricotty i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024