Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-cytrynowy

Krem cytrynowy

Mocno cytrynowy krem o lekkiej konsystencji, znakomity na zakończenie obfitego obiadu lub kolacji. Wytwornym gościom podajemy krem w indywidualnych porcjach, rodzinie - raczej w salaterce, z dodatkiem cytrynowego confit lub pasty cytrynowej.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 cytryny
15 g żelatyny
5 jajek
160 g cukru
400 ml kremowej śmietanki
cytryna do dekoracji

Opis przyrządzania:
Cytryny starannie szorujemy i osuszamy. Z 2 cytryn ścieramy skórkę, zaś z dwu pozostałych skórkę ścinamy ostrym nożykiem. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok. Żelatynę wsypujemy do miseczki i wlewamy 4 łyżki zimnej wody. Zostawiamy do spęcznienia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka, z tym, że białka będą nam potrzebne tylko 3. Żółtka ucieramy mikserem z połową cukru na gładką i puszystą masę. 150 ml śmietanki zagotowujemy z kawałkami skórki cytrynowej, tej ściętej nożykiem. Gorącą śmietankę wlewamy do żółtek z cukrem, odcedzając skórkę (którą wyrzucamy). Krem ubijamy, aż nieco zgęstnieje. Dodajemy startą skórkę cytrynową i sok. Ubijamy dalej. Napęczniałą żelatynę delikatnie podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej), aż się rozpuści. Wlewamy do kremu i chwilę ubijamy. Krem odstawiamy w chłodne miejsce, aż zacznie gęstnieć - pilnujemy, żeby nie zastygł zupełnie! Resztę zimnej śmietanki ubijamy na sztywno. 3 białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania resztę cukru. Śmietankę i białka dodajemy do gęstniejącego kremu i mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Krem przekładamy do pucharków lub salaterki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż zupełnie zastygnie. Dekorujemy plasterkami cytryny i - ewentualnie - bitą śmietaną.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024