Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krazki-cebuli-w-ciescie

Krążki cebuli w cieście

Klasyczna amerykańska zagrycha do piwa lub drinków. Podajemy gorące, prosto z frytownicy lub patelni, do tego miseczka keczupu albo słodkiego sosu chilli (ja to wolę) i masa serwetek do wycierania palców.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże cebule
2 szklanki maślanki
100 g zwykłej mąki
2 żółtka
1 białko
olej z orzeszków ziemnych
150 ml mleka

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w krążki o grubości mniej więcej 1 cm. Krążki cebuli wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Odstawiamy na pół godziny. Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i robimy w środku dołek. Do dołka wbijamy żółtka i wlewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Mieszamy na gładkie ciasto, dolewając mleko. Odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy olej we frytownicy do 190 stopni. Jedno białko ubijamy na sztywno i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy z ciastem. Cebulę odsączamy z maślanki i osuszamy. Zanurzamy krążki cebuli w cieście i smażymy, po kilka na raz, na ciemnozłoty kolor (3-4 minuty). Osączamy cebulę z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy od razu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024