Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotlety-jagniece-pieczone-z-marchewka-i-tymiankiem
Kotlety jagnięce pieczone z marchewką i tymiankiem
Prawdziwie letnie danie z jagnięciny - no może na chłodniejszy dzień, bo wymaga włączenia piekarnika. Kotlety podajemy z młodymi ziemniaczkami i dużą miską sałaty.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 spore kotlety jagnięce
oliwa z oliwek
świeży tymianek
pęczek młodej marchewki
łyżka miodu
łyżka gruboziarnistej musztardy
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Smarujemy lekko oliwą, solimy i za przeproszeniem pieprzymy. Posypujemy roztartym w rękach świeżym tymiankiem. Marchewce odcinamy zielone wiechcie, skrobiemy i starannie płuczemy. Jeśli są duże, kroimy wzdłuż na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Miód i musztardę mieszamy z łyżką oliwy. Polewamy marchewkę, mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia. Dokładamy kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie marchewki mieszamy, układamy równo, a na wierzchu kładziemy jagnięce kotlety. Wstawiamy znów do piekarnika na kwadrans, aż mięso będzie upieczone - raczej nie na dłużej, bo stwardnieje. Podajemy gorące, z marchewką, młodymi ziemniakami i sałatą.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024