Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-z-kurczaka-mielone-z-jablkami

Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabłkami

Szalenie proste, a bardzo smaczne kotleciki (takie w rodzaju hamburgerów) na bezpretensjonalny i błyskawiczny obiad. Mam wielką słabość do takich kotlecików, bo pasuje do nich właściwie każdy jarzynowy dodatek - do tych jabłkowych podałabym albo piure z ziemniaków albo małe kładzione kluseczki, albo - jeszcze lepiej! - kuskus z oliwą i siekanymi świeżymi ziołami. A jeśli chodzi o surówki czy jarzynki, to hulaj dusza, piekła nie ma!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spore kwaśne jabłko
cebula średniej wielkości
3 łyżki masła
500 g (1/2 kg) mielonego kurczaka
majeranek i słodka mielona papryka do smaku (powiedzmy po łyżeczce do herbaty)

Opis przyrządzania:
Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki. Obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy będzie gorąca, wkładamy łyżkę masła - kiedy zacznie przyjemnie skwierczeć, wrzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się przezroczysta i zacznie się rumienić.
Mięso wkładamy do miski, porządnie solimy (choć bez przesady) i doprawiamy majerankiem i słodką papryką.
Dodajemy jabłko i usmażoną cebulę (patelni nie zmywamy jeszcze, przyda się do smażenia kotlecików), starannie mieszamy.
Ręce zwilżamy zimną wodą i toczymy z masy kulki wielkości piłeczek do pingponga, po czym każdą kuleczkę spłaszczamy na pulchny placuszek.
Na patelni po cebuli rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła (na średnim ogniu). Na skwierczące masło wkładamy kotleciki - tak, żeby się zbytnio nie tłoczyły, każdy musi mieć trochę miejsca dla siebie! Smażymy 5 minut, aż spód kotlecików ładnie się zarumieni, po czym łopatką kuchenną lub szerokim nożem przewracamy kotleciki na drugą stronę. Smażymy kolejne 5 minut, aż druga strona kotlecików też się przyrumieni.
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki wody i patelnię przykrywamy. Gotujemy minutę na dużym ogniu, po czym zdejmujemy z ognia.
Kotleciki przekładamy na ogrzany półmisek lub takież talerze, polewamy odrobiną sosu z patelni i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024