Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-mielone-z-kurczaka

Kotleciki mielone z kurczaka

Delikatne kotleciki z kurzej piersi są znakomite z ziemniacznym piure lub kluskami śląskimi i jakąś delikatną jarzynką - np. glazurowaną marchewką.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kajzerka
szklanka (250 ml) mleka
500 g (1/2 kg) piersi z kurczaka bez skóry
50 g tartego gruyera
2 żółtka
gałka muszkatołowa
garść tartej bułki
2 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Kajzerkę kroimy w kawałki i zalewamy mlekiem. Kiedy nasiąknie, odciskamy. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa, za drugim razem dodając bułkę. Mięso mieszamy z tartym serem i żółtkami. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Z masy formujemy 4 okrągłe kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce. Na sporej patelni roztapiamy masło. Kiedy będzie gorące, wkładamy kotleciki i smażymy je po 7 minut z każdej strony. Podajemy prosto z patelni, z ziemniakami lub kluseczkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024