Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-jagniece-z-wiosennym-mimo-zimy-sosem

Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem

Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 jagnięcych kotlecików z kostką
czerwona cebula średniej wielkości
8 rzodkiewek
1/2 ogórka
ząbek czosnku
łyżka listków świeżego oregano
łyżka siekanych listków świeżej mięty
2 łyżki drobniutkich kaparków
oliwa z oliwek
biały ocet winny

Opis przyrządzania:
Kotleciki myjemy i osuszamy, odcinamy ewentualny nadmiar tłuszczu - trochę zostawiamy, żeby mięso nie wyschło podczas smażenia. Solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Rzodkiewki pozbawiamy listków i ogonków, myjemy i drobno siekamy.
Ogórek myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy pestki, miąższ kroimy w drobniutką kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Mieszamy razem cebulę, rzodkiewki, ogórek, czosnek, oregano, miętę i odsączone z zalewy kaparki. Dodajemy łyżkę oliwy i trochę octu winnego - do smaku - doprawiamy sola i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na bardzo gorącą kładziemy kotleciki - powinny mieć dużo miejsca, więc jeśli nasza patelnia nie jest dostatecznie duża, smażymy mięso na dwu patelniach. Smażymy kotleciki na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony, jeśli lubimy mięso różowe w środku, lub po 4-5 minut, jeśli lubimy mięso bardzo wysmażone.
Układamy po 3 kotleciki na ogrzanych talerzach, na środku kładziemy porcję sosu-sałatki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024