Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-jagniece-z-winogronami

Kotleciki jagnięce z winogronami

Bardzo szybkie, a jednocześnie eleganckie danie z mojego ulubionego mięsa. Doskonałe z piure ziemniaczanym.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
700 g winogron rodzynkowych
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
50 g orzeszków piniowych
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
8 większych kotletów jagnięcych lub 12 mniejszych

Opis przyrządzania:
Winogrona myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek. 100 g owoców wkładamy do malaksera i dość grubo w nim siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy całe winogrona, czosnek, orzeszki piniowe i kmin. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy siekane winogrona, trochę soli i pieprzu. Dusimy sos na małym ogniu przez 5 minut, po czym trzymamy w cieple. Kotleciki jagnięce szybko myjemy i osuszamy, solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron, polewamy odrobiną oliwy. Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, kładziemy kotleciki i grillujemy od 3 do 5 minut z każdej strony, w zależności od wielkości. Kotlety przekładamy na ogrzane talerze i polewamy dokoła sosem z winogronami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024