Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-jagniece-z-cytryna-i-migdalami
Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami
Danie z gatunku prostych i w prostocie swej szlachetnych. Dodatek cytryny i kminu rzymskiego powoduje, że te delikatne i pełne charakteru kotleciki mogłabym jeść rano, w południe i wieczorem.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
12 kotlecików jagnięcych z kostką
2 ząbki czosnku
3 cytryny
80 g obranych migdałów
oliwa z oliwek
mały kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
trochę posiekanej natki
Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i - jeśli trzeba - czyścimy ostrym nożem kostki z resztek mięsa i tłuszczu. Wkładamy do płaskiego naczynia.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z dwu cytryn wyciskamy sok, trzecią kroimy w cienkie plasterki.
Sok z cytryny mieszamy z czosnkiem, solimy i (pardon) pieprzymy, po czym polewamy kotleciki. Przykrywamy i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Połowę migdałów mielimy w malakserze na drobno, resztę siekamy nożem. Posiekane migdały wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, często mieszając.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.,br>
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy odcedzone z marynaty kotleciki i rumienimy na dużym ogniu z obu stron. Przekładamy mięso na żaroodporny półmisek, a na patelnię wlewamy wino, dodajemy marynatę, mielone migdały i kmin rzymski. Zagotowujemy i polewamy kotleciki. Wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut.
Upieczone mięso przekładamy na ogrzany półmisek, lekko solimy i polewamy sosem od pieczenia. Posypujemy zrumienionymi migdałami i natką, ewentualnie skrapiamy jeszcze oliwą i podajemy, nie zwlekając.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024