Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-jagniece-glazurowane-syropem-klonowym
Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym
Szalenie proste i równie wykwintne danie na uroczystą (np. walentynkową) kolację - comber jagnięcy pieczemy w całości, a potem kroimy go na śliczne, różowe kotleciki. Podajemy z ziemniaczkami rozmarynowymi (patrz przepis, robimy 1/3 porcji) i zieloną fasolką z octem balsamico (patrz przepis, robimy 1/2 porcji).
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
comber jagnięcy z 6 kostkami
3 łyżki syropu klonowego
łyżka soku cytrynowego
łyżeczka musztardy z Dijon
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy nadmiar tłuszczu, ale trochę trzeba zostawić, żeby mięso nie wyschło za bardzo. Ostrym nożykiem oskrobujemy resztki mięsa z kostek, żeby się nie przypaliły w czasie pieczenia - za taką kostkę można kotlecik wziąć w rękę i obgryzać, jeśli ktoś akurat lubi. Wkładamy mięso do szklanego naczynia.
Mieszamy razem syrop klonowy, sok z cytryny i musztardę i polewamy mięso, starając się zrobić to dokładnie. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, a może być na całą noc.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso osączamy z marynaty, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy (sporo).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na gorącą kładziemy mięso. Osmażamy ze wszystkich stron na rumiano, na sporym ogniu. Przekładamy mięso do brytfanny, smarujemy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. W czasie pieczenia jeszcze raz smarujemy marynatą.
Mięso wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Kroimy jagnięcinę na 6 kotlecików - każdy z kostką - i układamy je zgrabnie na 2 podgrzanych talerzach, po czym podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024