Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Konfitura-z-wisni-z-rozmarynem

Konfitura z wiśni z rozmarynem

Rozmaryn dodany do wiśniowych konfitur przyjemnie je "uwytrawnia". Taką konfiturę (jak niemal każdą zresztą) możemy zrobić z mrożonych wiśni, co dodatkowo oszczędzi nam drylowania. Poza tym - jak to miło w grudniowy, ponury dzień poczuć zapach smażących się wiśni...

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
1 kg wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
750 g cukru
4 ładne gałązki świeżego rozmarynu

Opis przyrządzania:
Z umytej cytryny wyciskamy sok. W dużej misce mieszamy wiśnie, cukier i sok z cytryny. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny - w tym czasie wiśnie się rozmrożą (lub prawie). Przekładamy wiśnie wraz z sokiem i cukrem na patelnię do smażenia konfitur (lub na dużą i ciężką patelnię, co na jedno wyjdzie). Stawiamy na niedużym ogniu i powoli doprowadzamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zwiększamy nieco ogień i gotujemy wiśnie przez 15 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy wiśnie i przekładamy do miski. Sok pozostały na patelni gotujemy kolejne 15 minut, po czym wkładamy do niego z powrotem wisnie i gotujemy jeszcze 5 minut. W tak zwanym międzyczasie myjemy rozmaryn i sterylizujemy 4 słoiki. Do każdego słoika wkładamy osuszoną gałązkę rozmarynu. Wrzącą konfiturę wlewamy do słoików, zakręcamy i natychmiast stawiamy słoiki do góry nogami. Kiedy konfitura wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy nalepki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024