Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klopsiki-z-kolendra

Klopsiki z kolendrą

Smaczne, lekko wschodnie kuleczki, które możemy podać na ciepło z ryżem, sałatką i raitą (na przykład) lub odstawić do wystygnięcia, nabić na wykałaczki i podać do drinków.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kromki chleba tostowego bez skórki
100 ml mleka
cebula
ząbek czosnku
pęczek świeżej kolendry
500 g (pół kilo) mielonej wołowiny
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 jajka
4 łyżki mąki
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Chleb rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem.
Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Kolendrę myjemy i osuszamy, drobno siekamy.
W sporej misce mieszamy mięso z cebulą, czosnkiem i odciśniętym z nadmiaru mleka chlebem. Dodajemy kolendrę i kmin rzymski oraz roztrzepane jajko. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i starannie mieszamy. Drugie jajko w bijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz wsypujemy mąkę.
Z masy kręcimy małe kuleczki (powinno wyjść około 30), obtaczamy je w mące, a potem w jajku.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, na gorącą wkładamy połowę kuleczek i smażymy na złoto ze wszystkich stron. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Na patelnię dolewamy nieco oliwy i smażymy pozostałe kulki.
Podajemy na gorąco z ryżem i raitą lub na zimno, jako pogryzkę koktajlową.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024