Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klasyczne-szkockie-kruche-ciasteczka-shortbread
Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)
Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Szkocja
Liczba porcji: 8 ciasteczek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
szklanka (125 g) mąki
1/2 szklanki (80 g) mąki ryżowej
150 g masła
1/4 szklanki (60 g) cukru
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Mąkę zwykłą i ryżową przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i prawie cały cukier - zostawiamy łyżeczkę, będzie potrzebny do posypania ciastek. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż zacznie łączyć się w grudki, po czym szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto ugniatamy w formie do tarty - powinna mieć 18 cm średnicy i falisty brzeg. Wygładzamy powierzchnię, po czym nakłuwamy ciasto widelcem. Ostrym nożem zaznaczamy 8 kawałków i posypujemy ciasto resztą cukru.
Wstawiamy formę do piekarnika na 40 minut - ciastka nie powinny się przyrumienić. Studzimy ciasto na metalowej kratce - kiedy wyjmiemy je z piekarnika, będzie miękkie, ale w miarę stygnięcia stwardnieje. Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem na kawałki, wzdłuż zaznaczonych przed pieczeniem linii.
Ciastka przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024