Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klasyczna-sola-w-masle-sole-meuniere

Klasyczna sola w maśle (sole meuniere)

Absolutny klasyk - filety z soli bez skóry, smażone w sporej ilości masła (to nie jest przepis dla osób stosujących dietę beztłuszczową...), podawane z cytryną i natką. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatą.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 filety z soli bez skóry (każdy o wadze około 200 g)
100 g mąki
100 g klarowanego masła (patrz przepis)
100 g zimnego zwykłego masła
łyżka soku z cytryny
łyżka siekanej natki
cytryna w ćwiartkach i listki natki do podania

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy, osuszamy i pęsetką usuwamy resztę ości. Mąkę wsypujemy na płaski talerz i obtaczamy w niej każdy filet, strząsając nadmiar. Klarowane masło rozgrzewamy na dużej patelni. Na gorące masło wkładamy omączone filety i smażymy na dobrze złoty kolor z obu stron. Rybę przewracamy delikatnie, żeby się nie rozleciała. Usmażoną rybę solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy i przekładamy na ogrzane talerze. Wylewamy masło od smażenia, patelnię wycieramy papierem kuchennym i stawiamy z powrotem na ogniu. Wrzucamy świeże masło, pokrojone w kostkę i podgrzewamy, aż zacznie zmieniać kolor - uwaga, żeby nie przypalić! Kiedy masło będzie złote, zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i natkę, mieszamy i natychmiast polewamy rybę. Ozdabiamy ćwiartkami cytryny i listkami natki. Podajemy od razu, z kartofelkami i sałatą lub jakąś delikatną jarzynką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024