Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klasyczna-salatka-ze-szpinaku

Klasyczna sałatka ze szpinaku

Prosty, wspaniały przepis na zimową sałatę. Podajemy ją natychmiast po przygotowaniu, bo najmilsze jest w niej połączenie zimnego i ciepłego.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (1/4 kg) małych listków młodego szpinaku
łyżka oliwy
1-2 łyżki czerwonego octu winnego
ząbek czosnku
250 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
50 g parmezanu w kawałku

Opis przyrządzania:
Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach i równie starannie osączamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Oliwę ukręcamy z octem winnym i czosnkiem, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Boczek kroimy w kawałki. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy boczek i smażymy, aż będzie rumiany i chrupki. W międzyczasie strugamy cienkie płatki z kawałka parmezanu - najlepiej nożykiem do obierania warzyw. W dużej misce mieszamy szpinak z sosem. Wkładamy boczek prosto z patelni, wlewamy też tłuszcz, który się wytopił (chyba, że było go bardzo dużo, to nie cały, a trochę), szybko mieszamy. Posypujemy parmezanem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024