Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kiszona-kapusta-z-rodzynkami

Kiszona kapusta z rodzynkami

Bardzo smaczna, oryginalna kiszona kapustka - świetny dodatek do pieczonego schabu, smażonej karkówki, kurczaka lub perliczki...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szalotka
łyżka oleju słonecznikowego
3 ziarna jałowca
5 ziarenek czarnego pieprzu
750 g dobrej kiszonej kapusty
garść rodzynek (lub rodzynków)
200 ml (niepełna szklanka) półwytrawnego białego wina
200 ml (też niepełna szklanka) gęstej kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż zrobi się szklista.
Jałowiec i pieprz wkładamy do moździerza i rozgniatamy.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy na patelnię, na której smaży się szalotka. Dodajemy opłukane rodzynki, jałowiec z pieprzem i białe wino, mieszamy. Zwiększamy ogień i zagotowujemy.
Patelnię przykrywamy i dusimy kapustkę na małym ogniu przez 20 minut.
Patelnię odkrywamy i dusimy kapustę na ciut większym ogniu przez 10 minut, aż sos nieco odparuje. Co jakiś czas mieszamy.
Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy niemal do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli trzeba).
Podajemy do wieprzowiny, kurczaka, perliczki...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024